Πόνος στο κεφάλι

Πονοκέφαλος

Πόνος στο κεφάλι

Όλοι οι άνθρωποι παγκοσμίως γνωρίζουν καλά τον πονοκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους και επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, σε σύγκριση με όσους υποφέρουν από άσθμα, διαβήτη και καρδιολογικές παθήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει υπολογιστεί ότι ένα ποσοστό 50-75% των ενηλίκων ηλικίας 18–65 ετών είχαν πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και, ανάμεσα σε αυτά τα άτομα, πάνω από το 10% έχουν αναφέρει ημικρανία. Ένα ποσοστό 1,7–4% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως υποφέρει από πονοκέφαλο 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα. Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα  παγκόσμιο φαινόμενο και επηρεάζει  ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής, εισοδηματικού επιπέδου και γεωγραφικής περιοχής. Ο πονοκέφαλος τάσης είναι η συνηθέστερη μορφή πονοκεφάλου, με τον επεισοδιακό πονοκέφαλο τάσης να αναφέρεται σε ποσοστά άνω του 70% σε ορισμένους πληθυσμούς, ενώ ο χρόνιος επηρεάζει το 1-3% των ενηλίκων.

Πηγή: World Health Organization, Media Centre, Fact sheet N°277, Headache Disorders, Οκτώβριος 2012

Συχνά προκαλούνται από δυσκαμψία στους ώμους, τον αυχένα και τους μύες της σιαγόνας.


Σχετίζονται συνήθως με το στρες, την κατάθλιψη ή/και το άγχος.


Μπορεί να προκληθούν από υπερβολική δουλειά, έλλειψη ύπνου, ανεπαρκές διαιτολόγιο ή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.


Οι πονοκέφαλοι τάσης, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως και 7 ημέρες.


Οι επεισοδιακοί πονοκέφαλοι τάσης εμφανίζονται συνήθως λιγότερο από 15 ημέρες τον μήνα. Όταν υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, η πάθηση περιγράφεται ως χρόνιος πονοκέφαλος.


Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς ενδέχεται να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές.


Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο σοβαρός παλλόμενος πόνος στο κεφάλι - μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο.


Χωρίς θεραπεία, μπορεί να διαρκέσει από 4 έως και 72 ώρες και να εμφανιστεί 1 έως 6 φορές τον μήνα κατά μέσο όρο.


Μπορεί να προηγηθούν άλλα συμπτώματα ή η αποκαλούμενη «αύρα», όταν το άτομο αρχίζει να βλέπει παλλόμενες φωτεινές ακτίνες στο οπτικό του πεδίο.


Τα επεισόδια ημικρανίας μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα αποφεύγοντας τους προσωπικούς διεγερτικούς παράγοντες και παίρνοντας εγκαίρως το σωστό αναλγητικό.


Back to Top