Συχνές ερωτήσεις

Το δραστικό συστατικό της ASPIRIN® είναι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Ο μηχανισμός δράσης του ακετυλοσαλικυλικού οξέος έχει περιγραφεί και τεκμηριωθεί εκτενώς στη βιβλιογραφία. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ αναστέλλει την παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό — γνωστές ως προσταγλανδίνες — οι οποίες παίζουν ρόλο στην πρόκληση του πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής. Ως αποτέλεσμα, ο πόνος μειώνεται και ο πυρετός πέφτει.

Η ASPIRIN® επηρεάζει τη διαδικασία πήξης του αίματος. Όταν αιμορραγείτε, τα κύτταρα πήξης του αίματος, τα οποία ονομάζονται αιμοπετάλια, συσσωρεύονται στο σημείο  του τραύματος. Τα αιμοπετάλια συντελούν στον σχηματισμό ενός «πώματος» που σφραγίζει το άνοιγμα στο αιμοφόρο αγγείο σας, με σκοπό τη διακοπή της αιμορραγίας.

Αλλά αυτή η διαδικασία πήξης μπορεί να συμβεί και στο εσωτερικό των αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά σας. Εάν τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι ήδη στενωμένα λόγω αρτηριοσκλήρυνσης (συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας), μια από τις λιπαρές αποθέσεις στο τοίχωμα της αρτηρίας μπορεί να «σκάσει».

Τότε, θα σχηματιστεί γρήγορα ένας θρόμβος αίματος, ο οποίος θα φράξει την αρτηρία. Αυτό εμποδίζει τη ροή αίματος προς περιοχές της καρδιάς ή του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή αποφρακτικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αγωγή με ASPIRIN® μειώνει τη δράση συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων και διατηρεί ελεύθερη τη ροή του αίματος, αποτρέποντας δυνητικά επιπλέον βλάβες λόγω εμφράγματος ή αποφρακτικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χορήγηση ASPIRIN® στην πρόληψη εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αποφρακτικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχει αποδειχθεί ασφαλές και καλά ανεκτό, σύμφωνα με τα στοιχεία χρήσης από εκατομμύρια ανθρώπους για περισσότερο από εκατό χρόνια, αποτυπώνοντας ένα εξαιρετικό ιστορικό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Ωστόσο, όπως ισχύει με όλα τα φάρμακα, η ASPIRIN® μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Παρά το γεγονός ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ είναι συμβατό με τα περισσότερα  φάρμακα της αγοράς, συνιστούμε να συμβουλευτείτε  τον γιατρό σας πριν πάρετε ASPIRIN®, εάν λαμβάνετε ήδη κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα,  εάν παίρνετε κάποιο  αντιπηκτικό (φάρμακο που αραιώνει το αίμα), αντιυπερτασικό, φάρμακο για τον διαβήτη , άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ( π.χ ιβουπροφένη), φάρμακα για  αρθρίτιδα , αντιόξινα φάρμακα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε ASPIRIN®.

Εάν έχετε διαβήτη, συνίσταται να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει καλά το ιστορικό σας και τα φάρμακα που έχετε πάρει, και θα σας δώσει τις σωστές κατευθύνσεις. Η ASPIRIN® μπορεί να αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα παλαιότερα αντιδιαβητικά φάρμακα. Λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με διαβήτη, η χορήγηση ASPIRIN® μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες περιστάσεις κάθε ασθενή, κάθε φορά.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μειώνει την επίδραση συγκεκριμένων συστημάτων χημικών συμπλόκων στον οργανισμό. Τα χημικά σύμπλοκα αυτά είναι υπεύθυνα για τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων) ή την πήξη του αίματος. Κατά συνέπεια, η ASPIRIN® μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της εγκυμοσύνης τους. Επιπλέον, κατά κανόνα δεν συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της εγκυμοσύνης τους, εκτός αν τους δώσει σαφή σχετική οδηγία ο γιατρός τους, σε συνδυασμό με στενή παρακολούθηση.

Το δραστικό συστατικό της ASPIRIN®, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, συντέθηκε σε καθαρή και σταθερή μορφή από την Bayer πριν από 100 και πλέον χρόνια και τα προϊόντα ASPIRIN® έχουν υποστεί συνεχείς βελτιώσεις από τότε. Η Bayer έχει θεσπίσει το Διεθνές Βραβείο  International Aspirin Award προς τιμήν των επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο, για την επιβράβευση της εξαίσιας επιστημονικής εργασίας στο πεδίο της έρευνας της ASPIRIN®. Για να είστε βέβαιοι ότι παίρνετε τα αυθεντικά προϊόντα ασπιρίνης που παρασκευάζει η Bayer, πρέπει να δείτε τη λέξη ASPIRIN®, ASPIRIN -C®  με το λογότυπο της Bayer στη συσκευασία. Η φαρμακοτεχνική μορφή ενός προϊόντος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του. Η Bayer, ως πρώτος παρασκευαστής της ASPIRIN®, επενδύει σημαντικά στην ανάπτυξη των φαρμακοτεχνικών μορφών, έτσι ώστε να επιτυγχάνει σημαντική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της ASPIRIN®.

Ναι. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του φύλλου οδηγιών χρήσης και να μην παίρνετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη συνολική ημερήσια δόση.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το δραστικό συστατικό της ASPIRIN®, συντέθηκε σε χημικά καθαρή και σταθερή μορφή για πρώτη φορά το 1897 από έναν νεαρό χημικό της Bayer, τον Δρα Felix Hoffmann, και την ομάδα του. Δύο χρόνια αργότερα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ κυκλοφόρησε στη Γερμανία με την εμπορική ονομασία Aspirin.

Το γράμμα «Α» προέρχεται από τη λέξη Acetyl (Ακετύλ), το οποίο είναι η χημική ομάδα από το οξικό οξύ που συναντάται στο τελικό μόριο του δραστικού συστατικού, ακετυλοσαλικυλικό οξύ.Το επόμενο τμήμα της λέξης , «SPIR» (σπιρ), προέρχεται από το φυτό που είναι γνωστό ως Spirea ulmaria (Ιτιά), το οποίο μας δίνει τη σαλικίνη, ένα χημικό παράγωγο του σαλικυλικού οξέος. Το σαλικυλικό οξύ είναι το βασικό προϊόν από το οποίο συντίθεται το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.Το τελευταίο τμήμα , «IN» (-ίνη), χρησιμοποιούνταν για τις ονομασίες των φαρμάκων κατά την εποχή της σύνθεσης του πρώτου σταθερού σκευάσματος ακετυλοσαλικυλικού οξέος από τον Felix Hoffmann το 1897.

Η ASPIRIN® είναι συμβατή με τα περισσότερα φάρμακα. Ωστόσο, συμβουλευτείτε  το φύλλο οδηγιών χρήσης ή απευθυνθείτε στον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας πριν πάρετε την ASPIRIN® σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός σας να πάρετε ASPIRIN® 100 mg: 1. Έχετε υποστεί ήδη ένα πρώτο έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (από θρόμβο): σε αυτή την περίπτωση, μια καθημερινή δόση  ASPIRIN®100 mg θα βοηθήσει στην αποτροπή ενός δεύτερου επεισοδίου 2. Μπορεί να έχετε αρκετούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, όπως να είστε καπνιστής, να έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να πάσχετε από διαβήτη ή να έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, η ASPIRIN® 100 mg  μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εμφράγματος. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου χωρίς να το γνωρίζουν, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας ακόμη και όταν αισθάνεστε υγιείς.

Η καρδιαγγειακή νόσος προσβάλλει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, εμφανίζονται ως αποτέλεσμα των συνεπειών μιας σειράς καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα, προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και οδηγούν στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου.

Η ASPIRIN®100 mg βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία σας, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δρα αποτρέποντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων (θρομβοκυττάρων), βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ελεύθερης ροής του αίματος. Όταν συσσωρεύονται πάρα πολλά αιμοπετάλια, σε συνδυασμό με άλλες ουσίες του αίματος, στο εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος που οδηγεί στην πρόκληση εμφράγματος ή ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρέπει να λαμβάνετε την αγωγή ASPIRIN® σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Εάν ξεχάσετε να πάρετε τη συνήθη δόση που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, απλά πάρτε την όταν το θυμηθείτε και έπειτα συνεχίστε με το κανονικό χρονοδιάγραμμα την επόμενη μέρα. ΜΗΝ περιμένετε για να πάρετε διπλή δόση την επόμενη φορά.

 Ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν παίρνετε επί του παρόντος ή μέχρι πρόσφατα κάποια άλλη αγωγή ή φάρμακο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών της συσκευασίας της ASPIRIN® 100 mg.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν υποβληθείτε σε οδοντιατρική διαδικασία ή άλλη επέμβαση. Μην σταματήσετε ξαφνικά να παίρνετε την ASPIRIN® 100 mg χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας, γιατί έτσι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Η Bayer, η εταιρεία που ανακάλυψε την ASPIRIN® , αναπτύσσει και βελτιώνει αυτό το φάρμακο για πάνω από έναν αιώνα και συνεχίζει να το κάνει καθημερινά. Η ASPIRIN® των 100 mg της Bayer είναι μια εμπορική ονομασία υψηλής ποιότητας, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γιατρών και έχει βοηθήσει αποδεδειγμένα εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Back to Top