Το κοινό κρυολόγημα: συμπτώματα, αντιμετώπιση, πρόληψη

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή μέσα στο έτος αντιμετωπίζουν
συμπτώματα κρυολογήματος που μπορεί να οφείλονται σε κοινό
κρυολόγημα ή και σε γρίπη.1 Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν
πολλές φορές μέσα στο ίδιο έτος.2 Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα
χαρακτηριστικά συμπτώματα που συνοδεύουν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Επομένως, θα μάθετε τι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Τα τυπικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης είναι:1,2,3

 • Καταρροή, συνήθως με λεπτόρρευστες εκκρίσεις στην αρχή που γίνονται στη συνέχεια παχύρρευστες
 • Ρινική συμφόρηση
 • Πονόλαιμος
 • Πονοκέφαλος και σωματικοί πόνοι
 • Βήχας
 • Κόπωση και εξάντληση
 • Δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετός

Πλεονεκτήματα της Aspirin Complex® Cold & Flu

Ανακούφηση από τη ρινική συμφόρηση

Ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση που συνοδεύεται από πόνο και πυρετό, και σχετίζεται με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και/ή με τα συμπτώματα τύπου γρίπης4

Γρήγορη έναρξη δράσης Aspirin®

Γρήγορη έναρξη δράσης* χάρη στη διαλυτή μορφή χορήγησης4,5

*Συγκριτικά με την Αspirin tab 500mg

Aspirin® Δρα μέχρι και 6 ώρες

Δρα μέχρι και 6 ώρες6,7

Aspirin® είναι καλά ανεκτή

Καλά ανεκτή8

Aspirin® με ευχάριστη γεύση πορτοκάλι

Με ευχάριστη γεύση πορτοκάλι4

Κρυολόγημα ή γρίπη: Αξίζει να εξετάσουμε προσεκτικά τα συμπτώματα

Με την πρώτη ματιά τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος μοιάζουν πολύ.1,2 Ωστόσο, έχουν κάποιες διαφορές,9,10 όπως, για παράδειγμα, το ύψος του πυρετού και η εξέλιξη της ασθένειας.

Πώς όμως μπορούμε να διακρίνουμε αν ο ασθενής πάσχει από γρίπη ή κρυολόγημα.6,7

Ο ακόλουθος πίνακας παραθέτει κάποια χαρακτηριστικά:9,10

Χαρακτηριστικό

Κρυολόγημα (κοινό κρυολόγημα)

Γρίπη (Influenza)

Εκδήλωση της ασθένειας

Σταδιακή, πιθανώς σε διάστημα πολλών ημερών

Ξαφνική εκδήλωση των συμπτωμάτων, εμφάνιση πυρετού εντός λίγων ωρών

Πυρετός

Συνήθως χαμηλή πυρετική κίνηση (δέκατα) έως 38 βαθμούς Κελσίου

Ξαφνική εμφάνιση υψηλού πυρετού, συχνά πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου

Καταρροή και ρινική συμφόρηση

Τυπικό σύμπτωμα

Σπάνια, σε ήπια μορφή

Βήχας

Εμφανίζεται στην αρχή και στο τέλος του κρυολογήματος ως ξηρός βήχας, στο ενδιάμεσο υπάρχει πιθανότητα παραγωγικού βήχα με βλέννα

Υπάρχει συνήθως από την αρχή ένας επίμονος, ξηρός βήχας

Πονόλαιμος

Συχνός στην αρχή του κρυολογήματος

Σπάνιος

Πονοκέφαλος

Μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος μέτριας έντασης

Συνηθισμένο σύμπτωμα στη γρίπη. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με το κρυολόγημα.

Σωματικοί πόνοι

Πιθανοί, ωστόσο ήπιοι

Συνήθως έντονοι πόνοι σε μυς και αρθρώσεις

Αδυναμία

Οι ασθενείς αισθάνονται συχνά αδυναμία

Χαρακτηριστική είναι η ξαφνική, έντονη αδυναμία

Εξέλιξη της ασθένειας

Υποχωρεί συνήθως μετά από περίπου επτά έως εννέα ημέρες

Κρατάει περίπου επτά με 14 ημέρες. Μέχρι την πλήρη ανάρρωση μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη:1,2

Συνάχι

Καταρροή11

Τρέχει η μύτη σας και φτερνίζεστε πολύ; Αυτά είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια ενός επερχόμενου κρυολογήματος, καθώς το σώμα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να απομακρύνει τους παθογόνους παράγοντες από την ανώτερη αναπνευστική οδό. Ωστόσο, άλλα ξένα σώματα, όπως σκόνη ή γύρη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν φτέρνισμα.

Ρινική Συμφόρηση

Είναι η μύτη σας βουλωμένη και δεν μπορείτε πλέον να αναπνέετε από τη μύτη; Τότε είναι πιθανό να έχετε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι βλεννογόνοι της μύτης και των παραρρινίων κόλπων λόγω των αυξημένων εκκρίσεων και της βλέννας που υπάρχουν  στα πλαίσια του κοινού κρυολογήματος ή/και της γρίπης μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα συμπτώματα:12

 • συχνό φτέρνισμα, ειδικά στην αρχή
 • αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή φαγούρας στη μύτη
 • καταρροή ή ρινική συμφόρηση
 • πονοκέφαλο
 • δυσκολία στη ρινική αναπνοή

Λόγω της ρινικής συμφόρησης, πολλοί έχουν περιορισμένη αίσθηση οσμής ή/και γεύσης. Αυτά τα συμπτώματα, μαζί με τη ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή, συνήθως εξαφανίζονται μετά από δύο εβδομάδες.

Καλέστε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από 10 ημέρες, αρχίζετε να έχετε κίτρινες ή πράσινες ρινικές εκκρίσεις, έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στη βάση της μύτης, καθώς μπορεί να πάσχετε από λοίμωξη των παραρρίνιων κόλπων (αυτό ονομάζεται ιγμορίτιδα).12

Πονόλαιμος

Ερεθισμένος λαιμός και δυσκολία στην κατάποση; Ο πονόλαιμος ανήκει στα χαρακτηριστικά συμπτώματα του κρυολογήματος9,10,12

Μάθετε περισσότερα για τον πονόλαιμο εδώ

Σωματικοί πόνοι

Ο σωματικός πόνος είναι συνηθισμένο σύμπτωμα του κρυολογήματος9,10,12

Ο σωματικός πόνος, μαζί με το συνάχι, τον πονόλαιμο, τον πυρετό και το γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, ανήκει στα πιθανά συμπτώματα ενός κρυολογήματος (κοινό κρυολόγημα). Στη γρίπη οι πάσχοντες συχνά εμφανίζουν πόνους σε μυς και αρθρώσεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι το έντονο αίσθημα κακουχίας.

Μάθετε περισσότερα για τους σωματικούς πόνους εδώ.

Πονοκέφαλος

Στο κρυολόγημα μπορεί να εμφανιστεί σε μέτρια ένταση, ενώ σε πιο έντονη μορφή εμφανίζεται στη γρίπη.

Μάθετε περισσότερα για τον πονοκέφαλο εδώ.

Βήχας που συνοδεύει το κρυολόγημα ή /και τη γρίπη12

Το κρυολόγημα συνοδεύεται συχνά καθ’ όλη τη διάρκειά του από βήχα. Ο βήχας μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την έναρξη του κοινού κρυολογήματος και να διαρκέσει για αρκετό καιρό μετά την υποχώρηση των υπόλοιπων συμπτωμάτων.12 Ο βήχας στην αρχή του κρυολογήματος εμφανίζεται συνήθως ως ξηρός, μετατρέπεται στη συνέχεια σε διαρκή και επίμονο βήχα, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός, και κατά τη φάση της ανάρρωσης εξελίσσεται και πάλι σε ξηρό βήχα.

Αν ο βήχας επιμένει ή/και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Κόπωση/εξάντληση

Στο κρυολόγημα, οι ασθενείς αισθάνονται συχνά αδυναμία, ενώ στη γρίπη η αίσθηση της αδυναμίας είναι χαρακτηριστικά πιο έντονη και ξαφνική.9

Πυρετός

Ο πυρετός είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται σε διάφορες ασθένειες, μεταξύ άλλων σε λοιμώξεις, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.9,12 Η αυξημένη θερμοκρασία αποτελεί μέρος της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Ο οργανισμός αντιδρά στα μικρόβια και, ως εκ τούτου, παράγει ουσίες της χυμικής ανοσίας, όπως πυρετογόνα, τα οποία ευθύνονται για τον πυρετό.

Μάθετε περισσότερα για τον πυρετό εδώ.

Αποφύγετε το κρυολόγημα μέσω της πρόληψης

Κάθε κρυολόγημα αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, μπορούμε να μολυνθούμε από κάποιον ιό και να αρρωστήσουμε πιο εύκολα.13,14 Σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη αποτελεί το Α και το Ω!

Δεν είναι απαραίτητο κάθε επαφή με παθογόνους ιούς να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Για να κρατήσετε τον κίνδυνο μετάδοσης του κρυολογήματος σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίμονος,​ μπορείτε να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα.2,13 Τέτοια μέτρα είναι η σωστή υγιεινή, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και η φροντίδα των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα).

Ενημερωθείτε εδώ για τους τρόπους πρόληψης του κρυολογήματος:

  Η υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα υγιεινής μπορεί να συνεισφέρει στον περιορισμό της εξάπλωσης των παθογόνων ιών. Τέτοια μέτρα υγιεινής είναι:

  • το συχνό επιμελές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι
  • η αποφυγή όσο μπορείτε των χειραψιών σε περιόδους που κυκλοφορούν ιώσεις
  • να μην αγγίζετε τα αντικείμενα που έρχονται συχνά σε επαφή με άλλους ανθρώπους μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο (π.χ. χειρολαβές σε δημόσια μέσα μεταφοράς)

  Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τη βάση για την πρόληψη του κρυολογήματος, καθώς στην ιδανική περίπτωση εξαλείφει τους ιούς πριν εκδηλωθεί η λοίμωξη. Εκτός της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής με πολλές βιταμίνες, στην άμυνα του ανοσοποιητικού μπορούν να συμβάλλουν επίσης τα ακόλουθα: 

  • Ο καλός ύπνος.12 Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, αφού το σώμα σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ξεκούραση στις ψυχρές εποχές. Επτά με οχτώ ώρες ύπνου τη νύχτα θεωρούνται ιδανική ξεκούραση.
  • Η διαχείριση του στρες.12 Αποφύγετε το στρες όσο περισσότερο γίνεται, καθώς επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού σας. Ασκήσεις χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή η ελαφριά άσκηση μπορούν να βοηθήσουν - το ίδιο κι ένα καλό βιβλίο.
  • Η τακτική άσκηση σε εξωτερικό χώρο.12 Να κινήστε στον καθαρό αέρα και να εξασκήστε ελαφρά σε αθλήματα αντοχής, όπως το περπάτημα και η ποδηλασία.

  Ποια φάρμακα προσφέρουν γρήγορη βοήθεια στο κρυολόγημα;

  Κατά κανόνα, οι άνθρωποι που έχουν κρυολογήσει μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε σκευάσματα με μία δραστική ουσία ή σκευάσματα που συνδυάζουν δραστικές ουσίες για να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.2

  Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς συνήθως υποφέρουν ταυτόχρονα από πολλά συμπτώματα κρυολογήματος. Συνήθως το κοινό κρυολόγημα αρχίζει με πονόλαιμο, στον οποίο προστίθεται εντός μιας ημέρας το συνάχι, καθώς και o πονοκέφαλος και οι σωματικοί πόνοι. Ο ξηρός μη παραγωγικός βήχας μπορεί να εμφανιστεί τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του κρυολογήματος. Πολύ συχνά οι ασθενείς συνεχίζουν να βήχουν ακόμη κι όταν έχουν υποχωρήσει όλα τα άλλα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται και πυρετός στη διάρκεια ενός κρυολογήματος.

  Τα σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμούς δραστικών ουσιών, μπορούν να καταπολεμήσουν ταυτόχρονα πολλά συμπτώματα του κρυολογήματος και παρέχουν γρήγορα ανακούφιση.12 Έτσι, είναι κατάλληλα για ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να απουσιάσουν από τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, έτσι, ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει ταυτόχρονα διαφορετικά φάρμακα.

  Στο ερώτημα ποια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση κρυολογήματος, η απάντηση βρίσκεται κυρίως στις δραστικές ουσίες που περιέχονται, οι οποίες θα πρέπει να έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση:

  • Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ δρα ως αναλγητικό και ως αντιπυρετικό, ενώ παράλληλα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική δραστική ουσία κατά των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και/ή της γρίπης.8 Ακετυλοσαλικυλικό οξύ περιέχεται στα Aspirin δισκία 500mg και Aspirin αναβράζοντα δισκία 500 mg, στην Aspirin-C® και την Aspirin Complex® Cold & Flu.

  Η Aspirin-C® περιέχει ακετυλοσαλικυλικό οξύ και ασκορβικό οξύ, δηλαδή, βιταμίνη C.

  Η Aspirin Complex® Cold & Flu περιέχει ακετυλοσαλικυλικό οξύ και υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη. Αυτή η δραστική ουσία χρησιμοποιείται σε σκευάσματα κατά του κρυολογήματος που καταπολεμούν τη ρινική συμφόρηση, καθώς δρα αγγειοσυσταλτικά και επιτρέπει την αποσυμφόρηση των βλεννογόνων στη μύτη και τα ιγμόρεια.5 Έτσι απομακρύνονται καλύτερα οι συσσωρευμένες εκκρίσεις της μύτης. Και οι δύο δραστικές ουσίες μαζί συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού, αλλά και στην αποσυμφόρηση της βουλωμένης μύτης.5

   

   Στο φαρμακείο μπορείτε να βρείτε φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα και να υποστηρίξετε τον οργανισμό σας στη διαδικασία ανάρρωσης. Η Aspirin Complex® Cold & Flu βοηθάει στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης που συνοδεύεται με πόνο και πυρετό και σχετίζεται με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Χάρη στο συνδυασμό δύο αποτελεσματικών δραστικών ουσιών ανακουφίζει από τον πόνο, αναστέλλει τη φλεγμονή και δρα αποτελεσματικά στη ρινική αποσυμφόρηση για ελεύθερη αναπνοή.8

   Επισκόπηση προϊόντων Aspirin

   Προϊόντα Aspirin®

   Aspirin® 500mg δισκία, Aspirin® 500mg Αναβράζοντα δισκία, Aspirin Complex® Cold & Flu, Aspirin-C®, Aspirin® 100mg. Ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για τα συμπτώματά μου;

   1. Pappas DE. The Common Cold. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 2018;199-202.e1.
   2. Allan GM, Arroll B. Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ. 2014;186(3):190-199.
   3. Kirkpatrick GL. The common cold. Prim Care. 1996;23(4):657-675.
   4. ΦΟΧ Αspirin Complex Cold and Flu.
   5. Voelker M. Bayer Expert Report Aspirin Pharmacokinetics v. 6. 2014-06-13
   6. Loose I, Winkel M. Clinical, double-blind, placebo-controlled study investigating the combination of acetylsalicylic acid and pseudoephedrine for the symptomatic treatment of nasal congestion associated with common cold. Arzneimittelforschung. 2004;54(9):513-21.
   7. Schachtel BP, Voelker M, Sanner KM, Gagney D, Bey M, Schachtel EJ, Becka M. Demonstration of the analgesic efficacy and dose-response of acetylsalicylic acid with pseudoephedrine. J Clin Pharmacol. 2010 Dec;50(12):1429-37.
   8. Lanas A, McCarthy D, Voelker M, Brueckner A, Senn S, Baron JA. Short-term acetylsalicylic acid (aspirin) use for pain, fever, or colds - gastrointestinal adverse effects: a meta-analysis of randomized clinical trials. Drugs R D. 2011 Sep 1;11(3):277-88.
   9. InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. [Updated 2020 Oct 8].
   10. Lee WJ. Common Cold and Flu. Vitamin C in Human Health and Disease. 2019;89-100. Published 2019 Aug 7. doi:10.1007/978-94-024-1713-5_5
   11. https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640. Aνακτήθηκε στις 03/02/2021
   12. https://www.healthline.com/health/common-cold-symptoms#runny-nose-andcongestion. Ανακτήθηκε στις 03/02/21
   13. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605. Ανακτήθηκε στις 03/02/21
   14. https://www.cdc.gov/flu/about/season/flu-season.htm. Aνακτήθηκε στις 03/02/21