Μυϊκοί πόνοι - Αιτίες και αντιμετώπιση

Το ανθρώπινο σώμα έχει περισσότερους από 650 διαφορετικούς μύες
και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πόνου των μυών και αιτίες των
πόνων αυτών.1 Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι ακριβώς είναι ο μυϊκός
πόνος και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε.

Κοινοποίηση:

Μυϊκοί πόνοι – οι συχνότερες αιτίες με μια ματιά

Οι μυϊκοί πόνοι (μυαλγία) μπορεί να εμφανιστούν μετά από έντονη άσκηση ή ασυνήθιστη σωματική δραστηριότητα.2 Ωστόσο, η ανεπαρκής πρόσληψη ανόργανων στοιχείων, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο, αλλά και ορισμένες παθήσεις (π.χ. ινομυαλγία), αποτελούν επίσης πιθανές αιτίες των μυϊκών πόνων.2,3

 • Μυϊκοί τραυματισμοί:3,4 Σε αθλήματα με γρήγορες κινήσεις ξεκινήματος και σταματήματος (ποδόσφαιρο, τένις) μπορούν να προκληθούν ρήξεις, θλάσεις ή χτυπήματα. 
 • Μυϊκές κράμπες:3,5 Η αιτία αυτού του τύπου μυϊκού πόνου είναι συχνά η έλλειψη μαγνησίου ή η υπερβολική σωματική καταπόνηση κατά την άθληση. Λόγω αυξημένης εφίδρωσης προκαλείται μεγάλη απώλεια μαγνησίου. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται συχνά μυϊκές κράμπες στις γάμπες.
 • Μυϊκά πιασίματα:3 Η κακή στάση του σώματος ή το πολύωρο κάθισμα ευνοούν την πρόκληση μυϊκών πιασιμάτων. Μια λάθος κίνηση ή ένα αδύναμο μυϊκό σύστημα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μυϊκούς πόνους στον ώμο, τον αυχένα ή την πλάτη. 
 • Μυϊκές παθήσεις:2,3 Τα βακτήρια (π.χ. τέτανος) ή οι ιοί (π.χ. ιοί γρίπης) μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των μυών. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια μη φλεγμονώδης πάθηση, για παράδειγμα, όταν αιτία του μυϊκού πόνου είναι ένας υπολειτουργικός ή υπερλειτουργικός θυρεοειδής.
Άντρας που τεντώνεται
Μυικά πιασίματα2,3

Μία συνηθισμένη αιτία διάχυτων μυϊκών πόνων

Θερμότητα και κίνηση6

Είναι τα σημαντικότερα μέτρα αντιμετώπισης

Παυσίπονα6

Ξεμπλοκάρουν τους μυς και σας παρέχουν υποστήριξη

Αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου6

Πίεση, τράβηγμα, τσίμπημα: Οι μυϊκοί πόνοι εκδηλώνονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό αν η αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι σαφής ή αν υπάρχουν τραυματισμοί ή υποκείμενες παθήσεις. Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς.6 Στην περίπτωση μυϊκών πόνων, αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει:

 • φυσικοθεραπεία
 • μασάζ
 • παυσίπονες αλοιφές ή δισκία
 • βελονισμό

Αν υποφέρετε από μϋικούς πόνους, θα πρέπει, κατόπιν ιατρικής συμβουλής, να αντιμετωπίσετε τον πόνο με παυσίπονα, τα οποία θα σας ανακουφίσουν προσωρινά. Τα δισκία Aspirin® 500mg, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν τον πόνο μπλοκάροντας τις ουσίες που μεταφέρουν το μήνυμα του πόνου.7

Μάθετε περισσότερα για την Aspirin® δισκία 500mg εδώ 

Χρησιμοποιήστε πηγές θερμότητας, όπως ζεστό νερό στην πάσχουσα περιοχή ή ζεστό μπάνιο με χαλαρωτικά πρόσθετα.6 Ακόμα κι αν υποφέρετε από μυϊκούς πόνους, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι. Το άγχος δεν παίζει μόνο σημαντικό ρόλο στην αύξηση του πόνου, αλλά, επιπλέον, τον εντείνει και οδηγεί σε περαιτέρω σφίξιμο των μυών.8 Επομένως, κάντε τακτικές ασκήσεις χαλάρωσης.8
Αναζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας, ώστε να λάβετε τη σωστή θεραπεία. Μην καθυστερείτε την αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου. Όταν ο πόνος γίνεται χρόνιος, η θεραπεία γίνεται δυσκολότερη.
 

Πρόληψη του μυϊκού πόνου

Για την πρόληψη των μυϊκών πόνων μακροπρόθεσμα, η λύση είναι η άσκηση.8 Οι τακτικές δραστηριότητες που δεν καταπονούν τις αρθρώσεις και την πλάτη, όπως ποδηλασία, κολύμπι ή πεζοπορία, σας κρατούν σε κίνηση και δημιουργούν δυνατά οστά και μύες. Χτίστε σταδιακά την προπόνησή σας και προγραμματίζετε πάντα μια φάση προθέρμανσης. Φροντίστε να αποθεραπεύετε τυχόν τραυματισμούς και μειώστε το βάρος σας, αν είναι απαραίτητο. 

Επισκόπηση προϊόντων Aspirin

Επισκόπηση προϊόντων Aspirin®

Aspirin® 500mg δισκία, Aspirin® 500mg Αναβράζοντα δισκία, Aspirin Complex® Cold & Flu, Aspirin-C®, Aspirin® 100mg; Ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για τα συμπτώματά μου;

 1. https://www.loc.gov/everyday-mysteries/item/what-is-the-strongest-muscle-in-the-human-body/#:~:text=Contraction%20of%20the%20skeletal%20muscles,muscles%20within%20a%20complex%20muscle. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021
 2. https://www.mayoclinic.org/symptoms/muscle-pain/basics/causes/sym-20050866. Aνακτήθηκε στις 04/02/21
 3. https://www.healthline.com/health/muscle-aches#home-remedies. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021
 4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprains/symptoms-causes/syc-20377938. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021
 5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021
 6. https://familydoctor.org/sore-muscles/. Ανακτήθηκε στι 04/02/2021
 7. ΦΟΧ Δισκία Αspirin 500mg.
 8. Cheung K, Hume P, Maxwell L. Delayed onset muscle soreness: treatment strategies and performance factors. Sports Med. 2003;33(2):145-64.