Πονοκέφαλος: Πιθανά αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Πόνος που «τρυπάει» το κεφάλι, αφτιά που βουίζουν, έντονη ενόχληση - ο πονοκέφαλος έχει πολλές μορφές. Βρείτε παρακάτω τα πιθανά αίτια και τρόπους αντιμετώπισης.

Πιθανά αίτια του πονοκεφάλου

Για τη σωστή διάγνωση και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα πιθανά αίτια του πονοκεφάλου. Οι αιτίες είναι πολλές1:

 • άγχος
 • κακή στάση σώματος
 • πιασίματα στην περιοχή του αυχένα και των ώμων
 • έλλειψη άσκησης
 • τρίξιμο δοντιών
 • έντονη κούραση και έλλειψη ύπνου
 • ελλιπής αερισμός χώρου
 • κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης
 • αφυδάτωση
 • θόρυβος
 • ορμονικές διακυμάνσεις
 • αλλεργίες
 • απότομες αλλαγές του καιρού
 • άλλες ασθένειες (όπως υπέρταση ή γρίπη)
 • τραυματισμοί στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη, σύνδρομο αυχενικού τραυματισμού ή διάσειση

  Πολλές φορές η καθημερινότητα είναι τόσο πιεστική που μας μένει ελάχιστος χρόνος για χαλάρωση. Η εγρήγορση στην οποία μας βάζει το άγχος συνεπάγεται ενεργοποίηση σωματικών λειτουργιών, όπως το τέντωμα των μυών του αυχένα, η έλλειψη ύπνου ή το τρίξιμο των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους.2

  Η πολύωρη καθιστική θέση στο γραφείο και η έλλειψη άθλησης, μπορεί να οδηγήσει σε μυικούς σπασμούς (πιασίματα) που οδηγούν συχνά στην εμφάνιση πονοκεφάλου.

  Η επιβάρυνση των εσωτερικών χώρων από το κάπνισμα, τα αρωματικά χώρου, αλλά και τον ελλιπή αερισμό, οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα οξυγόνου και ευνοούν την εμφάνιση πονοκεφάλων.

  Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης, αποδοτικότητας, αλλά και έντονου στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πονοκεφάλου.
  Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε ένα πιθανό κρυολόγημα.

  Οι φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου στις γυναίκες, αλλά και οι ορμονικές διαταραχές που εμφανίζονται στην περίοδο της κλιμακτηρίου, συνδέονται με την εμφάνιση πονοκεφάλων.

  Οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, όταν έρθουν σε επαφή με το αλλεργιογόνο εμφανίζουν ρινική συμφόρηση, λόγω της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων βλέννας, και συχνά ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους.

  Έχει παρατηρηθεί ότι οι απότομες αλλαγές του καιρού (κρύο-ζέστη), ή τα υπερβολικά επίπεδα υγρασίας, μπορούν να αυξήσουν την συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλου.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να συνδέεται και με άλλα νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα, οι οφθαλμολογικές διαταραχές κ.ά, και ότι σε επίμονους πονοκεφάλους θα πρέπει να ζητείται ιατρική συμβουλή.

  Γυναίκα με πονοκέφαλο

  Αντιμετώπιση

  Τα παυσίπονα, όπως, για παράδειγμα, τα δισκία ασπιρίνης, βοηθούν στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

  Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης του πονοκεφάλου

  Είναι πάντοτε σκόπιμο να ερευνάται η αιτία του πονοκεφάλου. Mπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε στην αντιμετώπισή του.

  Γυναίκα στον καναπέ με πονοκέφαλο

  Δείτε παρακάτω πως:

  • Χαλάρωση για την αντιμετώπιση του πόνου και μασάζ10
  • Κίνηση και άθληση10
  • Εργονομική καρέκλα γραφείου4
  • Ξεκούραση των ματιών10
  • Ισορροπημένη διατροφή10
  • Σταθεροί ρυθμοί καθημερινότητας10
  • Παυσίπονα για τον πονοκέφαλο7
  • Ανακούφιση από τον πονοκέφαλο του κρυολογήματος μέσω ανακούφισης των συμπτωμάτων του11

   Η ικανότητα να βάλετε σε δεύτερο πλάνο το άγχος της καθημερινότητας και να εστιάσετε στην υγεία σας, αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητα πιο χαλαρά, αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων πονοκεφάλων.

   Όταν πρόκειται για έντονα συμπτώματα, τα ελαφριά μασάζ χαλάρωσης στο κεφάλι, στους κροτάφους και στη βάση της μύτης, μπορούν να βοηθήσουν. Με αυτό τον τρόπο αποβάλετε την ένταση κι αυτό μπορεί να συμβάλει στην υποχώρηση του πονοκεφάλου. Προσπαθήστε εναλλακτικά να εφαρμόσετε υγρές, θερμές κομπρέσες στην περιοχή των ώμων και του αυχένα, ή κρύα επιθέματα στην περιοχή του πόνου.

   Μια βόλτα στον καθαρό αέρα είναι ένας ακόμα τρόπος αντιμετώπισης του πονοκεφάλου. Έτσι, εκτός του ότι ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος στο κεφάλι, φροντίζετε και για τη χαλάρωση της περιοχής του αυχένα, των ώμων και της πλάτης.

   Η τακτική σωματική άσκηση ενδυναμώνει το σώμα και καθαρίζει το μυαλό. Η κίνηση συμβάλλει στην απελευθέρωση της έντασης. Η φυσική χαλάρωση των μυών, που είναι τεντωμένοι λόγω του άγχους ή της πολύωρης καθιστικής στάσης, μπορεί να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και να λειτουργήσει ως πρόληψη της ημικρανίας. Η σωματική δραστηριότητα που δε δυσχεραίνει τα συμπτώματα, επιτρέπεται: Το κολύμπι, το τρέξιμο ή μια βόλτα στο πάρκο με το ποδήλατο.

   Η σωστή για την πλάτη στάση σώματος βοηθάει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, καθώς βλετιώνει τη εσφαλμένη στάση σώματος που οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν. Η εσφαλμένη στάση του σώματος προκαλεί ένταση των μυών στον αυχένα, τους ώμους ή την πλάτη, η οποία εκφράζεται συχνά με τη μορφή πονοκεφάλου τάσης. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο:

   • διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 50 εκ. μεταξύ της οθόνης και του προσώπου σας
   • χρησιμοποιείτε εργονομική καρέκλα γραφείου
   •  αλλάζετε συχνά στάση
   • χρησιμοποιείτε γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος

   ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εκτός από τα αναφερθέντα μέτρα πρέπει να σηκώνεστε τακτικά και να τεντώνετε τα πόδια σας. Οι σύντομες ενδιάμεσες ασκήσεις ευεργετούν την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν την αιμάτωση του εγκεφάλου.

   Ένα μικρό διάλειμμα που και που, εκτός του ότι καθαρίζει το μυαλό, μπορεί και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου. Όλοι οι άνθρωποι που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μπροστά στον υπολογιστή, εμφανίζουν συχνά τα σχετικά συμπτώματα. Τι μπορείτε να κάνετε;

   • Απομακρύνετε που και που το βλέμμα σας από την οθόνη.
   • Σηκωθείτε και κινηθείτε.
   • Κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης για τα μάτια. Εστιάστε π.χ. την προσοχή σας για ένα λεπτό σε ένα μακρινό σημείο.

   Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Η επαρκής λήψη βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων ενδυναμώνει το σώμα και φροντίζει για την υγεία σας. Τα σταθερά επίπεδα γλυκόζης, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, συμβάλλουν στην πρόληψη του πονοκεφάλου. Επίσης μην ξεχνάτε: Πίνετε αρκετά υγρά! Πολλές φορές η έλλειψη νερού εκδηλώνεται με τη μορφή πονοκεφάλου.

   Οι συμβουλές κατά του πονοκεφάλου συμπεριλαμβάνουν τη συνειδητή ενσωμάτωση μιας ρουτίνας στην καθημερινότητα. Μην παραλείπετε γεύματα. Επιπλέον, οι ισορροπημένοι ρυθμοί ύπνου και εγρήγορσης είναι ευεργετικοί: Οι πάσχοντες έχουν σπανιότερα πονοκεφάλους όταν ξυπνούν και κοιμούνται κάθε μέρα την ίδια ώρα.

   Όταν η μέρα σας είναι γεμάτη με υποχρεώσεις, δεν υπάρχει πάντα χρόνος να λάβετε προληπτικά μέτρα για τον πονοκέφαλο.
   Σε αυτήν την περίπτωση, η απλούστερη και γρηγορότερη λύση για τον πονοκέφαλο είναι: τα παυσίπονα. Οι δραστικές ουσίες όπως το ακετυλοσαλικυλικό οξύ στην Aspirin® 500mg, ανακουφίζουν αποτελεσματικά μικρής και μέτριας έντασης πονοκεφάλους.13

   Μάθετε για την Αspirin® δισκία 500mg εδώ
   Mάθετε για τα αναβράζοντα δισκία Aspirin® 500mg εδώ

   Σε περίπτωση επίμονου ή έντονου πονοκεφάλου, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας: Με τη βοήθειά σας μπορεί να βρει τα αίτια και να προτείνει την κατάλληλη αγωγή. Η λήψη παυσιπόνων, όπως η Aspirin® αναβράζοντα δισκία 500mg, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον μικρής ή μέτριας έντασης πονοκέφαλο ή και στην ημικρανία (στην δόση των 2 δισκίων).14

   Για να μειώσετε τον πονοκέφαλο λόγω κρυολογήματος:11

   • Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ξεκούραση. Προσφέρετε λοιπόν στο σώμα σας τη χαλάρωση που χρειάζεται.
   • Επίσης, λάβετε υπόψη γενικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος (κατανάλωση πολλών υγρών, εισπνοές ατμού, ζέσταμα του λαιμού ή ξεκούραση στο κρεβάτι ενάντια στη μυαλγία), καθώς με την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, ο πονοκέφαλος θα υποχωρήσει.
   • Τοποθετήστε κρύα επιθέματα στο μέτωπο.
   • Τα παυσίπονα μπορεί να δράσουν ως πολύτιμοι σύμμαχοι στην καταπολέμηση του πόνου. Σκευάσματα, όπως η Aspirin-C®, όχι μόνο ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο λόγω κρυολογήματος, αλλά και από τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως είναι ο πονόλαιμος, η μυαλγία και ο πυρετός.15 Τα αναβράζοντα δισκία διαλύονται σε νερό και έτσι απελευθερώνουν άμεσα τις δραστικές ουσίες τους, με πρόσθετο πλεονέκτημα την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

   Μάθετε για την Αspirin-C® εδώ

    

   Προειδοποιητικά σημάδια πονοκεφάλου: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;16

   Ακόμα και αν ο πονοκέφαλος είναι δυσάρεστος, πρόκειται κατά βάση για ένα ακίνδυνο σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα φάρμακα από το φαρμακείο.

   Όσοι πάσχουν από ελαφρά συμπτώματα, δεν έχουν συνήθως την ανάγκη γιατρού. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται να λάβετε συμβουλή γιατρού:16

   • όταν οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στην ηλικία άνω των 40 ετών
   • όταν η ένταση, η διάρκεια ή το σημείο του πονοκεφάλου είναι ασυνήθιστα
   • όταν η ένταση ή η διάρκεια του πονοκεφάλου αυξάνεται παρά τη θεραπεία
   • όταν σημειώνεται ελάχιστη ή καμία βελτίωση μετά τη λήψη παυσιπόνου
   • όταν λαμβάνετε συχνά παυσίπονα (περισσότερες από οχτώ με δέκα φορές τον μήνα)

   Άλλα προειδοποιητικά σημάδια που σας δείχνουν Πότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, είναι όταν, εκτός από τον πονοκέφαλο, έχετε πυρετό ή νευρολογικά συμπτώματα, όπως η εμφάνιση αισθητηριακών διαταραχών ή φαινόμενα παράλυσης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις συμπτωματικών πονοκεφάλων, αλλά και πόνων που συνδέονται με κάποια ασθένεια.

   Η επίσκεψη στον γιατρό προτείνεται προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των συμπτωμάτων και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.

   Επισκόπηση προϊόντων Aspirin

   Προϊόντα Aspirin®

   Aspirin® 500mg δισκία, Aspirin® 500 mg Αναβράζοντα δισκία, Aspirin Complex® Cold & Flu ή Aspirin-C®, Aspirin® 100mg; Ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για τα συμπτώματά μου;

   Μάθετε περισσότερα

   1. https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/causes/sym-20050800. Aνακτήθηκε στις 04/02/2021
   2. Berry JKM, Drummond PD. Psychological generators of stress-headaches. J Behav Med. 2018 Feb;41(1):109-121. doi: 10.1007/s10865-017-9872-9. Epub 2017 Jul 14.
   3. Lanas A, McCarthy D, Voelker M, Brueckner A, Senn S, Baron JA. Short-term acetylsalicylic acid (aspirin) use for pain, fever, or colds - gastrointestinal adverse effects: a meta-analysis of randomized clinical trials. Drugs R D. 2011 Sep 1;11(3):277-88.
   4. https://www.nhs.uk/conditions/headaches/10-headache-triggers/. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021
   5. Joshi SM. The sick building syndrome. Indian J Occup Environ Med. 2008;12(2):61-64.
   6. Blau JN. Sleep deprivation headache. Cephalalgia. 1990 Aug;10(4):157-60.
   7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729. Aνακτήθηκε στις 04/02/2021
   8. https://acaai.org/allergies/symptoms/allergy-headaches. Aνακτήθηκε στις 04/02/2021
   9. https://www.nhs.uk/conditions/headaches/. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021
   10. Duckro, Paul N. Taking Control of Your Headaches: How to Get the Treatment You Need p. 117, 123-135
   11. Allan GM, Arroll B. Prevention and treatment of the common cold: making sense of the evidence. CMAJ. 2014;186(3):190-199.
   12. https://www.healthline.com/health/eye-strain-headache. Aνακτήθηκε στις 04/02/21
   13. ΦΟΧ δισκία Aspirin 500mg.
   14. ΦΟΧ Αναβράζοντα δισκία Αspirin 500mg.
   15. ΦΟΧ Αναβράζοντα δισκία Aspirin-C.
   16. https://www.nhs.uk/conditions/headaches/. Ανακτήθηκε στις 04/02/2021